22 november 2020 - Eeuwigheidszondag in NH kerk te Windesheim (gem. Zwolle)

Op zondagmorgen 22 november noemen we in een kerkdienst de namen van degenen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Dit jaar geeft de kerk de mogelijkheid om ook uw geliefden te laten noemen.

Inmiddels kent iedereen wel verhalen van mensen die het coronavirus hebben gehad. Sommigen hebben daar nog last van. Anderen hebben er dierbaren aan verloren. 

Het was door alle beperkingen extra naar om iemand te verliezen – ook als dat verlies niets met het virus te maken had. Er was minder contact mogelijk in de laatste levensfase. De uitvaart was in kleine kring en op afstand. Die afstand brengt kou terwijl op een moment dat juist de warmte van nabijheid zo belangrijk is…

Eeuwigheidszondag

De laatste zondag van het kerkelijk jaar is het moment dat we als kerk stilstaan bij de leden die in het afgelopen jaar gestorven zijn. Vlak voor we in de kerk met een nieuw jaar beginnen en naar het feest van de geboorte van Jezus toeleven, staan we stil bij de eeuwigheid. We beseffen ons dat we kwetsbare mensen zijn. Er is plaats voor gemis.

Dit jaar is dat op 22 november, ’s ochtends in een kerkdienst die om 10.00 uur begint. We nodigen nabestaanden uit om in de dienst aanwezig te zijn, we noemen de namen van de overledenen en zijn stil om hen te herdenken. Waar het gewone leven door de omgeving snel weer in sneltreinvaart doorgaat, moeten nabestaanden verder met gemis. Het is altijd een bijzonder moment om als gemeenschap weer met hen stil te staan bij het geleden verlies.

Oproep: je kunt iemands naam laten noemen!

Normaal gesproken noemen we alleen de namen van gemeenteleden die overleden zijn. Dit jaar willen we ook anderen jaar de gelegenheid geven om de naam van een dierbare te laten noemen in de dienst. Hun overlijden hoeft niets met het coronavirus te maken hebben. Of je lid bent van de kerk of niet, gelooft of niet – als kerkelijke gemeenschap willen we onze bijdrage leveren aan het stilstaan bij het verdriet van het afgelopen jaar door simpel in een moment van rust de namen te noemen.

Dus: is er iemand die jij wil noemen uit eigen kring of de buurt, neem dan contact op met ds. Van Wijk en geef de naam, geboorte- en overlijdensdatum en leeftijd door.

Verloop van de dienst

De kerkdienst verloopt zoals gebruikelijk is in Windesheim. In de liederen en verkondiging staan we stil bij leven met verlies en wat dan houvast geeft. Na de verkondiging noemen we de namen van degenen die het afgelopen jaar zijn overleden – dus ook eventueel de naam van uw dierbare. Er wordt verder geen levensverhaal verteld – maar in het noemen van de naam, in de liederen en andere woorden mag het verdriet er zijn, de tragiek, de frustratie of wat er ook maar leeft.

Er zal ook ruimte voor ieder zijn om voor zichzelf namen te noemen en geliefden te gedenken.

Het is een kerkdienst, dus er zal in christelijke inspiratiebronnen gezocht worden naar hoopvolle woorden. Tegelijk beseffen we ons dat niet ieder die deelneemt gelovig is. Ook zal niet iedere geliefde die is overleden iets met de kerk hebben (gehad). We zullen daar bij de herdenking bewust mee omgaan, met respect met ieders levensovertuiging.

We kunnen helaas maar met 30 mensen (exclusief medewerkers) samenkomen in de kerk. Het is daarom de vraag of ieder die wil aanwezig kan zijn. Desondanks: schroom niet en neem contact op met ds. Jan Hendrik van Wijk als je er bij wil zijn. Dan kijken we even of het lukt.

Iedereen die wil kan de dienst sowieso live en achteraf meekijken via www.kerkdienstgemist.nl (zoek op ‘Windesheim’).

Muzikale medewerking

Muzikale medewerking wordt onder andere verleend door Judith Koedoot, haar dochter en een vriendin. Deze christelijke Zwolse liedjesschrijver en pianist heeft een mooie CD uitgebracht met liedjes over verlies. De liedjes zijn geschreven naar aanleiding van het verlies van haar vader, maar passen ook heel goed bij de verhalen van ieder die een dierbare verloren is. We hebben haar uitgenodigd omdat juist muziek kracht heeft die woorden alleen niet hebben.

Zo hopen we in deze verwarrende tijd op een waardige manier samen stil te staan bij het verlies dat er in de gemeenschap en de mensen om ons heen geleden is. Juist nu!

Houd moed, heb lief!

Met een hartelijke groet vanuit de kerk, ds. Jan Hendrik van Wijk  (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-20929810)

 

De CD ‘De erfenis’ is verkrijgbaar op www.judithkoedoot.nl en is ook te beluisteren op Spotify.