Op vrijdag 30 november, om 14:00 uur gaat het sloopteam van Harculo de laatste (gebouw-)constructies neerhalen. Het betreft de ketelstatieven van HC3 en HC4, die nu nog prominent midden op het terrein staan. Deze keer wordt er springstof gebruikt om de constructies neer te halen. Dit zal waarschijnlijk goed waarneembaar zijn in de omgeving.

In het stalen keteldeel dat nog in de statieven hangt, zijn enkele restanten asbest aanwezig. Deze konden vooraf niet veilig verwijderd worden. In overleg met experts en overheid is de veiligste methode vastgesteld voor het neerhalen van de constructies en het voorkomen van de verspreiding van asbest. Daarom wordt voor het neerhalen van de constructies springstof gebruikt. Dit wordt geplaatst onderaan de statieven. Hierdoor komt het keteldeel als één geheel naar beneden. De omgeving van de constructies wordt met waterschermen nat gehouden. Net als eerder adviseren wij u om de ramen en deuren rond het tijdstip van het neerhalen gesloten te houden.

 

Het neerhalen van de gebouwconstructies luidt de laatste fase van het project in. In deze fase worden de laatste restanten van de centrale uit de bodem verwijderd en wordt het terrein verder afgewerkt.