Gemeente Zwolle heeft bekendgemaakt waar op oudjaarsdag met carbid geschoten mag worden. In Windesheim is dat op het terrein Dorpstraat-Vrijhofweg-Veldweg. Tussen 10.00 en 18.00 uur mag met carbid geschoten worden. Gewoon vuurwerk mag op 31 december van 18.00 uur tot en met 1 januari  02.00 uur afgestoken worden.

Regels
Om het carbidschieten op een veilige manier te laten verlopen zijn er een aantal regels. Zo is de minimumleeftijd waarop met carbid geschoten mag worden zestien jaar. Ongelukken gebeuren vaak door het gebruik van een deksel. Er mag daarom alleen met ballen geschoten worden. Ook mag de melkbus niet groter zijn dan 40 liter.

Tips

Carbidschieten is ook in Zwolle een traditie tijdens de jaarwisseling. Een aantal tips om deze traditie op een veilige manier voort te zetten: 

Bescherm jezelf
Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen. 

Gebruik goed materiaal
Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus, na het
ontsteken, niet achteruit kan schieten.

Ontsteek het carbid veilig
Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.

Zorg voor EHBO
Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.