De Nederlandse vlag, zo vanzelfsprekend, maar wat weten we van de geschiedenis van onze vlag?
Onze vlag heeft drie horizontale strepen: rood, wit en blauw (van boven naar beneden).
In de opstand (1568-1648) tegen Koning Philips II van Spanje, voerden de opstandelingen met aan het hoofd de Prins van Oranje, de "princevlag" met de kleuren orange-blanje-bleu naast de eenkleurige oranjevlag (de vlag van het Huis van Oranje-Nassau). Helemaal zeker is dit niet. Ook de rood-wit- blauwe kleuren worden reeds eind 16e eeuw gesignaleerd. Deze laatste kleuren zouden zijn ontleend aan de kleuren van de jachthoorn in het wapen van de Prins. De Republiek der Verenigde Nederlanden voerde de Statenvlag, de gekroonde rode leeuw met zwaard en pijlenbundel. Er was dus sprake van verschillende semi-officiële vlaggen. Aan het eind van de 16e eeuw kwam er pas enige eenheid in de vlag. Vanaf 1937 (Koninklijk Besluit van 19 februari) is de rood-wit-blauwe vlag de officiële Nederlandse vlag. Bij officiële gebeurtenissen m.b.t. de leden van het Koninklijk Huis wordt boven de rood-wit-blauwe vlag ook nog een oranje wimpel gevoerd.

Wanneer mag de vlag uit ?
Wist u dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. En zo zijn er nog veel meer regels over "correct vlaggen". Weet u hoe u moet vlaggen op Koninginnedag en op 4 en 5 mei? Wanneer moet de vlag in de top en moet de oranje wimpel er altijd bij? Hier een korte instructie hoe u deze dagen moet vlaggen:

- 30 april, Koninginnedag. De vlag hangt op deze feestdag van zonsopgang tot zonsondergang in de top, inclusief de oranje wimpel.
- 4 mei, Nationale Dodenherdenking. De vlag hangt deze dag van 18.00 uur tot zonsondergang half stok, zonder oranje wimpel.
- 5 mei, Nationale Bevrijdingsdag. De vlag hangt op deze feestdag van zonsopgang tot zonsondergang in de top, zonder de oranje wimpel.

Op deze site staat nog meer interessante informatie over vlaggen.