Voor de sanering wordt schone grond aangevoerd om de saneringslocatie van een ‘leeflaag’ te voorzien. In de loop van de tijd zal deze weer begroeid raken. De grond wordt aangevoerd via de Jan van Arkelweg, de Kattenwinkelweg en de Fabrieksweg. De lege vrachtwagens rijden via de Windesheimerweg en de Dorpsstraat naar de Wijheseweg (zie kaart).

Afdekken
Het terrein van de voormalige steenfabriek dat deel uit maakt van het natuurterrein Tichelgaten Windesheim is al jaren vervuild. Bij onderzoek jaren geleden kwam dit aan het licht. Sanering kreeg niet de hoogste prioriteit omdat het type vervuiling niet direct kwaad kan. Vanwege de ligging in de Ecologische Hoofdstructuur wordt de locatie nu toch gesaneerd. Het terrein ligt langs de IJssel, maar ligt niet in de stroombaan van de rivier. Daarom is gekozen voor afdekken in plaats van afgraven. Eenmaal afgedekt neemt de natuur weer bezit van het terrein en krijgt het weer het uiterlijk van voor de sanering.

Werk in uitvoering
Het te saneren deel van het fabrieksterrein ligt tussen de oude steenovens aan het eind van de Fabrieksweg en de IJssel en is niet vrij toegankelijk. Het fabrieksterrein grenst aan de wandelroute naar vogelhut ‘de Visarend’. Voor uitvoering van het werk is het naast de aanvoer van grond noodzakelijk een deel van de bomen op het terrein te kappen. Naast het aanvoeren van grond bestaat het werk uit het opsporen en afdichten van oude leidingen.

Contact
Uw contactpersoon is de projectleider van Staatsbosbeheer, Corné Balemans, te bereiken via 0613349773 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..