Sinds kort is in Windesheim een winkel geopend met allerlei artikelen voor het  “buitenkoken”.  Heksenketels met bijbehorende driepoten, goulashketels, houtkachels, je vindt het in de winkel bij de brug aan de Dorpsstraat, in de vroegere winkel van Van Nee. De winkel  is open op afspraak, op zaterdag en (voorlopig) onregelmatig  door de week.

Op zo’n dag door de week, aangetrokken door een schoolbord  op de stoep waarop geschreven stond “Wij zijn open” , keken we voorzichtig door het raam naar binnen. De eigenaar haastte zich naar buiten en 

nodigde ons uit naar binnen te komen terwijl hij zei : “ de winkel is los, hoor”.  Op onze vraag of hij al eerder open was geweest antwoordde hij: “zo’n drie of vier keer”. Hij stak enthousiast van wal. Zijn zuster en haar man wonen in Hongarije, waar het buitenkoken heel veel wordt gedaan en waar leuke artikelen te koop zijn. Zij doen de inkoop en de boekhouding. Daarna gaan de artikelen naar Nederland waar eigenaar Harry en zijn vrouw, al dertig jaar woonachtig in Ittersum, ervoor zorgen dat de artikelen te koop zijn op oa. markten en nu ook in een echte winkel. De locatie Windesheim is bewust gekozen vanwege de ruime tuinen die de bewoners  hier hebben, een voorwaarde voor het buitenkoken.  

De zaak draait onder de naam “Jansen en Jansen”. Het zijn de echte achternamen van de eigenaars , maar het is ook een knipoog naar de 2 detectives uit de Kuifje-stripverhalen, Jansen en Jansen, altijd getekend met een bolhoed op. Vandaar dat achter de toonbank ook 2 bolhoedjes aan de wand hangen.

“Jansen en Jansen” wil in de toekomst toe naar ruimere openingstijden en werkt aan een website om de producten nog meer bekendheid te geven.