Zo’n 500 jaar geleden begon de Reformatie van de kerk in Europa. Het verhaal gaat dat in het jaar 1517 Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg (Duitsland) spijkerde: het officiële beginpunt van de Reformatie. Een nieuw begin in de kerk van Europa met gevolgen tot vandaag de dag. Ook de Hervormde Gemeente van Windesheim staan in de lijn van deze vernieuwingsbeweging in de kerk. Daarom willen we het moment niet aan ons voorbij laten gaan, en er ook in de kerk aandacht aan besteden. Er zijn twee avonden waarop u van harte welkom bent, de filmavond op 27 oktober en de viering op 9 november.

Filmavond 27 oktober

We kijken een film over het indrukwekkende leven van Luther en het roerige begin van de Reformatie. De film start om 19.30 uur in de kerk. Jong en oud zijn welkom!

 

Over de film: 1505, Maarten Luther maakt een innerlijke crisis door. Een zware storm met blikseminslag lijkt zijn leven compleet te hebben veranderd. Vastbesloten Augustijner monnik te worden, geeft hij zijn rechtenstudie op. In 1507 wordt hij tot priester gewijd en kort daarna wordt Luther overgeplaatst naar het klooster in Wittenberg. Door zijn nieuwe leven, zijn geloof en zijn betrokkenheid bij de bijbel vormt hij ook zijn eigen overtuiging. In 1517 spijkert Luther zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenburg met als gevolg een breuk met de Rooms-Katholieke kerk, maar het begin van de Reformatie. De leer van Luther krijgt steeds meer aanhangers. Maar ook de andere zijde wordt belicht. De volksopstand gaat namelijk gepaard met bloedbaden en ellende. Hierdoor verliest Luther zijn status als volksheld. In deze moeilijke tijd vindt hij troost bij Katharina von Bora waarmee hij uiteindelijk trouwt....

 

Na de voorstelling is er een borrel.

 

Herdenken en vieren

Op 9 november is er een avond waarin we de Reformatie gedenken en vieren. Er is een interactieve quiz over de Reformatie, we horen iets over Bijbelse kernthema’s voor de reformatoren en krijgen een inkijkje in de muzikale erfenis van de Reformatie. Organist Wim Verweij zal iets vertellen over Luther, Calvijn en het kerklied. Daarnaast gaan we ook verschillende liederen zingen. Om 21.30 is het inhoudelijke deel van de avond afgelopen, en is er tijd voor een hapje en een drankje. Voor meer informatie: Wim Verweij  of ds. Jan Hendrik van Wijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.