Op 24 april 2020 zijn tijdens de lintjesregen 3 Windesheimers in het zonnetje gezet. Het zijn Freddy en Marietje Kluiver (Lid in de Orde van Oranje Nassau ) en Hans de Jong (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

(De Stentor 24 april 2020):

Freddy en Marietje Kluiver

Niemand doet vergeefs een beroep op Freddy en Marietje Kluiver (beiden 62) uit het dorp Windesheim bij Zwolle. Ze stellen hun hart en huis open voor mensen in nood, bijvoorbeeld alleenstaande jonge Syrische vluchtelingen. Die krijgen een warme plek in hun gezin, zo lang als het nodig is. 

Voor deze en andere verdiensten is het echtpaar vrijdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In totaal zijn vijftien Zwollenaren onderscheiden tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Vanwege de coronacrisis was er geen bijeenkomst, maar werden alle gedecoreerden gebeld met het heuglijke nieuws.

Het telefoontje van burgemeester Snijders van Zwolle kwam toen het echtpaar Kluiver in de tuin koffie zat te drinken met enkele vrienden. Die hadden hen net plechtig een groot kartonnen lintje opgespeld omdat Marietje vorig jaar bij wijze van grap had geroepen dat ze ‘wéér geen uitnodiging‘ had gekregen om naar het gemeentehuis te komen.

Freddy Kluiver wordt toegesproken door burgemeester Snijders, terwijl zijn vrouw Marietje geëmotioneerd meeluistert. © Jenny Dunnewind

‘Zo mooi dat we dit samen hebben gekregen‘

Toen tijdens het koffie drinken de telefoon ging dacht ze dat ook dát onderdeel was van de act van hun vrienden. Maar toen ze eenmaal door had dat het écht de burgemeester was, sloeg ze de hand voor de mond en kwamen de waterlanders. Ook echtgenoot Freddy kreeg het even later te kwaad toen ook hij door de burgemeester werd toegesproken. ,,Zo mooi dat we dit samen hebben gekregen", zegt Marietje. ,,We hebben altijd gezegd: we gaan samen voor de dingen die in ons huwelijk op ons pad komen."

Vader en moeder van Windesheim

De lijst van verdiensten van het echtpaar is lang. Freddy Kluiver is een drijvende kracht binnen de Hervormde Gemeente Windesheim en is nauw betrokken bij de zorg voor het behoud van landgoed Windesheim. Zijn echtgenote is een belangrijke spil in de dorpsgemeenschap en niemand doet vergeefs een beroep op haar. Ze is uitvaartleider bij de Hervormde Gemeente, leidt de vrouwenvereniging en staat mensen bij in rouwverwerking. Volgens de dorpsgenoten die hen voordroegen voor de onderscheiding, zijn Freddy en Marietje de liefdevolle en zorgzame ‘vader en moeder’ van Windesheim.

Hans de Jong

Hans de Jong (65), oud-bestuurder van Waterschap Drents Overijsselse Delta, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook andere waterschapbestuurders werden vandaag tijdens de lintjesregen onderscheiden, zoals oud-dijkgraaf Pieter Bos. 

Hans de Jong (65), oud-bestuurder van Waterschap Drents Overijsselse Delta, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook andere waterschapbestuurders werden vandaag tijdens de lintjesregen onderscheiden, zoals oud-dijkgraaf Pieter Bos. 

De Jong is vanaf 1994 bestuurlijk actief binnen het waterschap Salland, waterschap Groot Salland en waterschap Drents Overijsselse Delta. In maart 2019 eindigde het lidmaatschap van De Jong van het waterschapsbestuur. Eerder maakte hij bekend zich niet verkiesbaar te stellen voor een volgende bestuursperiode.

Zowel binnen het algemeen bestuur als het dagelijks bestuur manifesteerde hij zich als ‘een gedreven bestuurder met een warm hart voor natuur en milieu’. Hij was onder meer waarnemend dijkgraaf. De Jong combineerde zijn werk bij het waterschap lange tijd met een reguliere baan in het onderwijs, als kaderdocent/programmanager bij Landstede.

3.060 mensen
De Jong was een van de 3.060 mensen die vandaag een lintje hebben gekregen, bijna 200 meer dan vorig jaar. De meesten, 3.049, kregen er een in de Orde van Oranje-Nassau en 11 mensen kregen die van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Michael van Walt van Praag is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is oprichter van de Unrepresented Nations & Peoples Organisation.